TEST POZWALA OPRACOWAĆ DIETĘ ELIMINACYJNĄ, DZIĘKI KTÓREJ:

  • następuje poprawa jakości życia

  • ustępują częściowo lub całkowicie dolegliwości żołądkowe

  • redukuje się konieczność przyjmowania leków

  • zmniejszone zostają koszty leczenia

Proponujemy dwa rodzaje testów:

  • AlergenFood 90 - półilościowa analiza przeciwciał przeciwko 90 alergenom pokarmowym w ludzkiej surowicy
  • AlergenFood 45 - półilościowa analiza przeciwciał przeciwko 45 alergenom pokarmowym w ludzkiej surowicy.

AlergenFood

test mierzący względną ilość przeciwciał IgG specyficznych dla określonego rodzaju pokarmu w surowicy ludzkiej.

Zasada działania testu

Wybrane alergeny pokarmowe są oddzielnie immobilizowane w tzw. mikostudzienkach. Na tak unieruchomionych alergenach przeprowadza się reakcję z określonymi przeciwciałami pozyskiwanymi z surowicy pacjenta. Przeciwciało związane z enzymem reaguje z konfiguracją alergen-przeciwciało. Na skutek dodania substratu następuje reakcja barwna, ponieważ reaguje z przyłączonym enzymem. Następnie przeprowadza się analizę intensywności zabarwienia, która jest wprost proporcjonalna do stężenia przeciwciała IgG, wyjątkowego dla danego alergenu.

Badanie pozwala stwierdzić, czy

poddany jemu człowiek cierpi na alergię pokarmową typu III, co jest istotne w przypadku przewlekłych dolegliwości, ponieważ wykrycie alergenu pozwala na dobranie odpowiedniej diety eliminacyjnej i wykluczeniu tych dolegliwości wywołanych alergią pokarmową IgG-zależną.

Wskazania do przeprowadzenia badania:

- zespół dolegliwości żołądkowo-jelitowych (wzdęcia, biegunki, nudności, uczucie pełności, częste odbijanie, zespół jelita drażliwego, choroba Crohna)
- otyłość, nadwaga
- migreny
- zawroty głowy
- zbyt wysokie ciśnienie krwi
- bóle mięśni i stawów
- chroniczne zmęczenie
- cukrzyca typu II
- nagłe zmiany nastrojów
- depresja, nadaktywność
- choroby zwyrodnieniowe stawów
- zaczerwienienie i łzawienie oczu
- problemy ze skórą (suche i czerwone “placki”, trądzik

  • Unikalny

    Wykrywa 90 lub 45 różnych alergenów pokarmowych

  • Innowacyjny

    Tylko 100 µl surowicy ludzkiej potrzebne jest do zbadania 90 alergenów pokarmowych

  • Powtarzalny

    Wykonuje się przy użyciu testów immunoenzymatycznych ELISA

  • Profesjonalny

    testy wykonywane w profesjonalnym laboratorium
    posiadają certyfikaty FDA, ISO,CE

Alergia pokarmowa

jest niepoprawną odpowiedzią układu immunologicznego na spożywane składniki pokarmowe.

“Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania” Anthelme Brillat-Savarin. Obecne czasy obfitują w tzw. choroby cywilizacyjne. Jest szereg przyczyn nadwagi, otyłości, cukrzycy typu II, nadciśnienia. Wielu ludzi cierpi na migreny i zawroty głowy, a lekarze nie potrafią znaleźć przyczyny tych dolegliwości. Podobnie dzieje się z chorobami zwyrodnieniowymi stawów, bólami mięśniowymi, chorobami reumatycznymi. Rodzice i pediatrzy zastanawiają się nad czynnikiem, przez który coraz więcej dzieci cierpi na ADHD, a psychiatrzy badają genezę depresji dotykającej na świecie już prawie 400 milionów ludzi. Z każdym rokiem przybywa pacjentów z takimi dolegliwościami i najczęściej są leczeni objawowo, ponieważ nikt nie może dojść przyczyny choroby.

Według najnowszych doniesień naukowych przyjmuje się, że przeszło 45 % ludności cierpi na alergię pokarmową typu III.

Alergia pokarmowa jest kojarzona głównie z natychmiastowymi i ostrymi objawami: biegunką, wysypką lub obrzękiem, który bywa zagrożeniem zdrowia i życia. Tego typu symptomy powodują przeciwciała IgE. Obserwowany jest nieco inny rodzaj alergii, często nazywa się go nietolerancją pokarmową i to właśnie ten rodzaj odpowiada za stopniowe pogarszanie stanu zdrowia, niejednoznaczne objawy ze strony układu pokarmowego, nerwowego i innych stref ludzkiego organizmu

Nietolerancja pokarmowa typu III związana jest z jelitami i pewną barierą, która w stanie normalnym chroni przed przenikaniem składników pokarmowych z układu pokarmowego do krwi. Szczelna ściana jelit uniemożliwia przedostawanie się części jedzenia do krwioobiegu. Wskutek wielu czynników bariera ta bywa nieszczelna. Czasem są to uwarunkowania genetyczne, ale coraz częściej obserwuje się wpływ środowiska, stylu życia i efekty postępu technologicznego.

Zanieczyszczenia środowiska, środki ochrony roślin przenikające do żywności, konserwanty stosowane w przetwórstwie i wszelkiego rodzaju polepszacze to prawdopodobnie najczęstsza przyczyna pogorszenia stanu ludzkich jelit. Do tego dochodzi nadmierna higiena i używanie dość agresywnych środków czystości, które niszczą bakterie chorobotwórcze, ale nie są też obojętne dla ludzkiej flory bakteryjnej.

Po przekroczeniu bariery jelit, jedzenie traktowane jest jako zagrożenie dla organizmu i atakowane przez ludzki układ immunologiczny. Następuje nadprodukcja przeciwciał IgG-zależnych i powstają różne stany zapalne. Objawy są opóźnione w czasie i występują od 8 do 70 godzin po posiłku, w którym były składniki alergizujące. Dlatego tak trudno zdiagnozować prawdziwą przyczynę przewlekłych dolegliwości. Długotrwałe spożywanie pobudzających układ odpornościowy rzeczy, prowadzi do utrzymywania się przewlekłego stanu zapalnego w organizmie.

Przeprowadzenie dobrego testu nietolerancji pokarmowych, jakie robią profesjonalne laboratoria również w Krakowie, jest pierwszym krokiem do zdrowia, ponieważ na podstawie wyników tych badań można wyeliminować niekorzystnie działające składniki pokarmów. Takie wykluczenie nazywa się dietą eliminacyjną, którą warto przedyskutować z zaufanym dietetykiem i zastosować w życiu codziennym.

Aktualnie na alergię pokarmową typu III cierpi ponad 40% ludności krajów wysokorozwiniętych. Wystarczy dieta eliminacyjna, aby zauważyć pierwsze, pozytywne efekty jej stosowania po kilkunastu tygodniach. Objawy zauważalnie się zmniejszają, a z czasem możliwe jest też ich całkowite wyeliminowanie.

Wyniki badań

Badania naukowe prowadzone w renomowanych laboratoriach pokazują, że nadwrażliwość pokarmowa typu III jest odpowiedzialna za wiele współczesnych schorzeń powodując szereg niejednoznacznych dolegliwości.

Wyniki badań

Obserwacje grupy pacjentów stosujących dietę eliminacyjną pokazują, że można w taki sposób pozbyć się uporczywych, przewlekłych dolegliwości. Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego osiągają bardzo dobre wyniki już po 12 tygodniach stosowania takiej diety. Wiele ówczesnych schorzeń ma przyczynę w alergii pokarmowej typu III i pierwszym krokiem ku zdrowiu jest wykonanie testów nietolerancji pokarmowej, które wykonywane są przez dobre laboratoria. Składnik alergizujący wykrywa się poprzez oznaczenie w osoczu ludzkim przeciwciał IgG, które odpowiadają za opóźnioną i niejednoznaczną reakcję alergiczną.

Wykrywane testem AlergenFood 90 lub AlergenFood 45 alergeny, wyeliminowane później całkowicie z diety i zastąpione innymi, nie powodującymi nieprawidłowych reakcji układu odpornościowego składnikami to najlepszy sposób powrotu do pełni zdrowia i poprawy komfortu życia. Wykluczenie alergenów u osób z zespołem jelita drażliwego już na 12 tygodni, spowodowało:

 

  • ogólną skuteczność terapii dietą eliminacyjną
    89% pacjentów
  • zmniejszenie nasilenia objawów
    23% pacjentów
  • złagodzenie podstawowych objawów
    66% pacjentów

 

 

Nasze testy wykonasz na terenie całego kraju

Kontakt

Testy wykrywające alergie pokarmowe typu III są do kupienia w profesjonalnych laboratoriach. Jesteśmy ciekawi Państwa opinii. Zapraszamy do dzielenia się swoimi doświadczeniami w zakresie rozpoznania i wykluczeniem nietolerancji pokarmowych oraz zadawania pytań. Zapraszamy do kontaktu z nami.

Diagnosis S.A.

ul. Andersa 38a, 15-113 Białystok

Biuro: +48 85 732 22 34
Kom:+48 609 202 903

Poniedziałek - Piątek: 8:00 - 16:00
Sobota - Niedziela: zamknięte
__

Odwiedź również:

www.diagnosis.pl