Test umożliwia opracowanie diety eliminacyjnej, która skutkuje:

  • zmniejszeniem lub wyeliminowaniem przykrych objawów jelitowych

  • poprawą komfortu życia

  • zmniejszeniem zużycia leków

  • spadkiem kosztów leczenia

W sprzedaży oferujemy dwa rodzaje testów:

  • AlergenFood 90 - półilościowa analiza przeciwciał przeciwko 90 alergenom pokarmowym znajdującym się w ludzkiej surowicy
  • AlergenFood 45 - półilościowa analiza przeciwciał przeciwko 45 alergenom pokarmowym znajdującym się w ludzkiej surowicy.

AlergenFood

jest przeznaczony do pomiaru względnej ilości przeciwciał IgG w surowicy ludzkiej, unikalnych dla danego pożywienia.

Zasada działania testu

Odpowiednie alergeny pokarmowe są oddzielnie umieszczane i przez to unieruchamiane (immobilizowane) w tzw. mikrostudzienkach, dzięki czemu umożliwiona zostaje reakcja z określonymi przeciwciałami obecnymi w surowicy pacjenta. Przeciwciało ściśle połączone z enzymem reaguje z kompleksem alergen-przeciwciało. Dodając substat, uruchamia się reakcję, która powoduje odpowiednie zabarwienie, którego intensywność bada się później i określa siłę reakcji. Intensywność zabarwienia jest wprost proporcjonalna do stężenia przeciwciała IgG właściwego dla danego alergenu.

Badanie pozwala stwierdzić, czy

ddana osoba ma alergię pokarmową typu III. Stwierdzenie takiej alergii pomaga w opracowaniu odpowiedniej diety eliminacyjnej, której stosowanie jest niezwykle istotne przy leczeniu przewlekłych dolegliwości wywołanych alergią pokarmową IgG-zależną.

Wskazania do przeprowadzenia badania:

- przewlekłe problemy gastryczne (zespół jelita drażliwego, choroba Crohna, nudności, biegunki, wzdęcia, zaparcia)
- nadwaga i otyłość
- cukrzyca typu II
- częste bóle głowy, migreny
- nadciśnienie tętnicze
- choroby reumatyczne
- chroniczne zmęczenie
- skoki nastrojów, nadaktywność lub depresja
- problemy z cerą (atopowe zapalenie skóry, suchość, trądzik występujący po okresie dojrzewania)
- częste zaczerwienienie i łzawienie oczu

  • Unikalny

    Wykrywa 90 lub 45 różnych alergenów pokarmowych

  • Innowacyjny

    Tylko 100 µl surowicy ludzkiej potrzebne jest do zbadania 90 alergenów pokarmowych

  • Powtarzalny

    Wykonuje się przy użyciu testów immunoenzymatycznych ELISA

  • Profesjonalny

    testy wykonywane w profesjonalnym laboratorium
    posiadają certyfikaty FDA, ISO,CE

Alergia pokarmowa

to niewłaściwa odpowiedź systemu odpornościowego na spożywane produkty.

“Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra” L.L. Pauling. W obecnych czasach obserwuje się wzrost częstości występowania dolegliwości o nieznanym podłożu. Do lekarzy zgłasza się coraz więcej ludzi skarżąc się na przewlekłe objawy utrudniające im normalne funkcjonowanie, a z czasem, pogłębiające się. Bywa również, że dołączają do nich inne, a lekarz nadal nie wie, z czym ma do czynienia przepisując środki farmakologiczne, które działają tylko na objawy.

Według najnowszych doniesień naukowych przyjmuje się, że przeszło 45 % ludności cierpi na alergię pokarmową typu III.

Badania wskazują, że często winowajcą jest alergia pokarmowa typu III, zwana również nietolerancją pokarmową, na którą cierpi już około 45% ludności krajów wysokorozwiniętych. Nie do końca wiadomo, co ją powoduje, ale wiele przyczyn jest związanych z rozwojem technologicznym powodującym wiele zanieczyszczeń, w tym wody i gleby. Do tego też należy stosowanie środków ochrony roślin, które przenikają do żywności, Biorąc pod uwagę, że przybywa ludzi cierpiących na nietolerancje pokarmowe, rozważa się, że winowajcami są również polepszacze i konserwanty stosowane w branży spożywczej. Przed laty był to głównie czynnik genetyczny dlatego obserwowało się dziedziczenie konkretnych alergii. Alergia pokarmowa typu III (IgG zależna) to przenikanie składników pokarmowych przez barierę jelita. W taki sposób trafiają do krwiobiegu, gdzie rozpoznawane są przez ludzki układ odpornościowy jako patogen i traktowane tak samo jak bakterie i wirusy. W taki sposób normalnie nieszkodliwe składniki naszych posiłków wywołują nieprawidłową odpowiedź układu immunologicznego, co powoduje powstawanie i nasilanie się różnych stanów zapalnych dających specyficzne objawy, tak trudno rozpoznawane przez lekarzy jako alergiczne.

Zasadniczą trudnością w identyfikacji dolegliwości jest przesunięcie w czasie. Ogólnie znaną reakcją alergiczną jest opuchlizna powodująca trudności w oddychaniu i wysypka. Jest to związane z innym typem alergii, gdzie wytwarzane są przeciwciała IgE, działające dość gwałtownie, zaraz po spożyciu posiłku zawierającego alergen. Reakcja alergiczna przy nietolerancji pokarmowej IgG zależnej jest dość mocno rozciągnięta w czasie, bo objawy mogą pojawić się od 8 do 70 godzin po posiłku i najczęściej nie są identyfikowane z odpowiedzią alergiczną organizmu. Dalsze dostarczanie alergenu zaostrza stan i może powodować schorzenia typu: zespół jelita drażliwego, zespół metaboliczny, cukrzycę typu II, nadciśnienie, bóle stawowe i mięśniowe, migreny o nieznanym podłożu i wiele innych.

Wysoką skutecznością charakteryzują się test na wykrywanie nietolerancji pokarmowych, które wykonywane są w dobrych laboratoriach. Polegają na oznaczeniu ilości przeciwciał typu IgG zależnych w osoczu krwi. W taki sposób możliwe jest rozpoznanie, czy człowiek cierpi na alergię pokarmową typu III i na jakie produkty jest uczulony. Wynik badania jest przydatny do opracowania odpowiedniej diety eliminacyjnej, którą pomoże ułożyć dobry dietetyk, którego można znaleźć również w Łodzi.

Właściwa dieta oprócz eliminacji danego składnika pokarmowego zastąpi go innym - nie powodującym alergii i niezbędnym do zachowania prawidłowego bilansu odżywczego.

Dlaczego to jest takie ważne? Produkt wywołujący alergię przyczynia się do powstania tzw. kompleksu immunologicznego, który w normalnych warunkach niszczony jest w wątrobie i wydalany przez nerki. W warunkach, gdy ilość tych kompleksów, antygen-przeciwciało, jest duża, dochodzi do ich odkładania w różnych organach ludzkiego organizmu, co powoduje stany zapalne o podłożu autoimmunologicznym.

Wyniki badań

Badania naukowe potwierdzają, że coraz więcej dolegliwości (przewlekłe biegunki i inne objawy o podłożu gastrycznym, atopowe zapalenie skóry, migreny, bóle mięśniowe i stawowe i wiele innych) powoduje alergia pokarmowa typu III, czyli IgG zależna.

Wyniki badań

Przewlekłe dolegliwości powodowane nietolerancją pokarmową typu III są obecnie w obszarze badań naukowych, co jest nadzieją na szybsze rozpoznawanie i identyfikowanie przewlekłych i niejednoznacznych objawów związanych głównie z alergią pokarmową. Badacze obserwują bardzo dobre działanie diety eliminacyjnej. Stosowana przez okres 12 tygodni przynosi zadowalające efekty, również u osób z zespołem jelita drażliwego, u których następuje złagodzenie takich objawów jak biegunka, wzdęcia. Warunkiem utrzymania dobrych efektów jest trzymanie się diety.

Zidentyfikowanie w diecie składników powodujących alergię za pomocą testów AlergenFood 90 i AlergenFood 45 i ustalenie właściwej diet eliminacyjnej skutkuje:

 

  • ogólną skuteczność terapii dietą eliminacyjną
    89% pacjentów
  • zmniejszenie nasilenia objawów
    23% pacjentów
  • złagodzenie podstawowych objawów
    66% pacjentów

 

 

Nasze testy wykonasz na terenie całego kraju

Kontakt

Produkowane przez naszą firmę testy są do zakupienia w profesjonalnych laboratoriach analitycznych. Jeśli mają Państwo dodatkowe pytania, zapraszamy do kontaktu. Zachęcamy również do dzielenia się opiniami i sugestiami na temat naszych produktów.

Diagnosis S.A.

ul. Andersa 38a, 15-113 Białystok

Biuro: +48 85 732 22 34
Kom:+48 609 202 903

Poniedziałek - Piątek: 8:00 - 16:00
Sobota - Niedziela: zamknięte
__

Odwiedź również:

www.diagnosis.pl