TEST UMOŻLIWIA DOPASOWANIE ODPOWIEDNIEJ DIET ELIMINACYJNEJ, KTÓRA:

  • zwiększy komfort życia

  • złagodzi lub wyeliminuje dolegliwości jelitowe

  • zmniejszy potrzebę stosowania środków farmakologicznych

  • zaoszczędzi czas i pieniądze przeznaczone na leczenie

    Nasza oferta obejmuje dwa rodzaje testów:
  • AlergenFood 90 - półilościowa analiza przeciwciał przeciwko 90 alergenom pokarmowym obecnym w ludzkiej surowicy
  • AlergenFood 45 - półilościowa analiza przeciwciał przeciwko 45 alergenom pokarmowym obecnym w ludzkiej surowicy.

AlergenFood

służy do pomiaru względnej ilości przeciwciał IgG w surowicy ludzkiej, wyjątkowych dla określonego pokarmu.

Zasada działania testu

Poszczególne alergeny pokarmowe oddziela się izolując w tzw. mikrostudzienkach. Umożliwia się im tam reakcję z określonymi przeciwciałami obecnymi w surowicy pacjenta. Przeciwciało złączone z enzymem reaguje z kompleksem alergen-przeciwciało. Skutkiem tego jest reakcja barwna, która następuje po dodaniu substratu, który reaguje z przyłączonym enzymem. Intensywność barwy poddaje się pomiarowi, która jest wprost proporcjonalna do stężenia przeciwciała IgG specyficznego dla danego alergenu.

Badanie pozwala stwierdzić, czy

czy osoba poddana testowi cierpi na alergię pokarmową typu III. Wynik umożliwia podjęcie odpowiednich kroków tj. opracowania odpowiedniej diety eliminującej alergizujące składniki pokarmowe, co jest istotne w poprawie funkcjonowania organizmu - leczeniu dolegliwości o charakterze przewlekłym, wywołanych przez alergię pokarmową IgG - zależną.

Wskazania do przeprowadzenia badania:

- długotrwałe problemy gastryczne (biegunki, gazy, wzdęcia, choroba Crohna, zespół jelita drażliwego, bardzo częste odbijanie, zatwardzenia)
- sucha skóra, AZS, trądzik w wieku innym niż młodzieńczy, częste swędzenie skóry
- nadwaga i otyłość
- cukrzyca typu II
- nadciśnienie
- syndrom ciągłego zmęczenia
- bóle mięśniowo-stawowe
- uczucie częstego zmęczenia
- nagłe zmiany nastrojów
- choroby reumatyczne
- choroby zwyrodnieniowe stawów
- zawroty głowy i migrena

  • Unikalny

    Wykrywa 90 lub 45 różnych alergenów pokarmowych

  • Innowacyjny

    Tylko 100 µl surowicy ludzkiej potrzebne jest do zbadania 90 alergenów pokarmowych

  • Powtarzalny

    Wykonuje się przy użyciu testów immunoenzymatycznych ELISA

  • Profesjonalny

    testy wykonywane w profesjonalnym laboratorium
    posiadają certyfikaty FDA, ISO,CE

Alergia pokarmowa

jest znana jako nieodpowiednia odpowiedź układu odpornościowego na określony produkt lub grupę produktów.

“Niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta była na pewno jej matką” przysłowie chińskie. Alergia pokarmowa typu III zwana IgG zależną lub kompleksów immunologicznych jest dość podstępna przypadłością. W przypadku alergii pokarmowej IgE zależnej objawy są dość dynamiczne i szybko odczuwalne. Obrzęk, wysypka i biegunka występują szybko po spożyciu pokarmu a czasem natychmiast, jeszcze w trakcie jedzenia (obrzęk przełyku). Zupełnie inaczej jest z przeciwciałami IgG, bo objawy mogą pojawić się nawet po ponad 70 godzinach od spożycia pokarmu ze składnikiem uczulającym. Dlatego tak trudno wyłapać zależności i poprawnie zdiagnozować przyczynę długotrwałych dolegliwości.

Według najnowszych doniesień naukowych przyjmuje się, że przeszło 45 % ludności cierpi na alergię pokarmową typu III.

Badania przeprowadzane na świecie pokazują, że w obecnych czasach, na alergię pokarmową typu III cierpi aż 45% ludności Europy i Ameryki Północnej, czyli części świata dość wysoko rozwiniętej cywilizacyjnie. Co sprawia, że na terenach, gdzie warunki higieniczne są bardzo dobre i współczynnik głodujących jest niski, tak bardzo rozwinęło się zjawisko nietolerancji pokarmowych?

Odpowiedź częściowo zawarta jest w pytaniu, bo dążąc do utrzymania higieny, wysokorozwinięte społeczeństwo stosuje często dość agresywne środki czyszczące zabijające nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale również przyjazną lub wręcz niezbędną człowiekowi florę bakteryjną. Innym czynnikiem jest postęp technologiczny, a wraz z nim, stosowane powszechnie w przemyśle przetwórstwa żywności, wszelkiego rodzaju polepszacze smaku, zapachu, wyglądu, konserwanty itp. Dopuszczone przez instytucje do obrotu, wydają się z pozoru nieszkodliwe, ale czynią spustoszenie w ludzkich jelitach.

Nietolerancja pokarmowa IgG zależna rozwija się wraz z pogarszaniem stanu jelit. Gdy ściany robią się coraz cieńsze i przepuszczalne, znika bariera pomiędzy układem pokarmowym i krwionośnym chroniąca przed przenikaniem drobnych, niestrawionych cząsteczek pokarmowych, które przechodzą do krwiobiegu. Tam traktowane są przez układ odpornościowy jako ciała obce, więc są atakowane.

W tym procesie powstaje kompleks antygen-przeciwciało, który normalnie niszczony jest przez wątrobę i wydalany z organizmu przez nerki. Problem zaczyna się wtedy, gdy tych kompleksów tworzy się bardzo dużo i organizm nie nadąża z ich wydalaniem. Odkładają się one wtedy w różnych organach wewnętrznych powodując przewlekłe stany zapalne o podłożu alergicznym.

Wspomniane objawy dotyczą całego organizmu. Może to być biegunka, wzdęcia, choroby dermatologiczne, otyłość, cukrzyca typu II, nadciśnienie, bóle stawów, bóle mięśni, zespół jelita drażliwego, choroba Crohna, aż po migreny o nieznanym podłożu, zawroty głowy, depresje i nagłe zmiany nastrojów. Sygnałem ostrzegawczym może być również duży spadek energii.

Często objawy przypisywane są do innych jednostek chorobowych i nieprawidłowo leczone, najczęściej objawowo, nie dotykając w ogóle sedna problemu.

Jedynym sposobem na poradzenie sobie z nietolerancją pokarmową jest wyrzucenie składnika uczulającego z jadłospisu. Badania naukowe pokazują, że dieta eliminacyjna daje bardzo korzystne efekty już po kilkunastu tygodniach stosowania. Trzymanie się zaleceń nie jest prostą sprawą i wymaga od człowieka wysokiej samodyscypliny, którą warto zachować, ponieważ objawy cofają się i potrafią zanikać całkowicie.

Odpowiednio ułożona dieta, najlepiej przez dietetyka, który przy okazji wyedukuje pacjenta w zakresie produktów zastępczych, niezbędnych do uzyskania prawidłowego bilansu żywieniowego, jest bardzo efektywna. Znalezienie dobrego dietetyka w Poznaniu nie powinno sprawiać problemów. Przede wszystkim warto zrobić pierwszy krok i wykonać badania nietolerancji pokarmowych.

Wyniki badań

wskazują, że alergia pokarmowa IgG zależna odpowiada za większość przypadków zespołu jelita drażliwego, wywołuje astmę, arytmię serca, otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu II i szereg chorób tzw. zespołu metabolicznego oraz migrenę i wiele przypadków depresji.

Wyniki badań

Współcześnie prowadzone badania wskazują, że za wiele przewlekłych i niejednoznacznych objawów może odpowiadać nietolerancja pokarmowa typu III. Badacze dostarczają coraz więcej dowodów potwierdzających ścisły związek nietolerancji pokarmowych z zespołem jelita drażliwego, na które wskazuje obecność przeciwciał IgG zależnych. Objawy wywołane alergią można skutecznie zniwelować stosując dietę eliminacyjną. Przeprowadzone badanie na pacjentach z zespołem jelita drażliwego pokazało, że już po 12-tygodniowej diecie następuje znaczna poprawa i złagodzenie uporczywych objawów.

Wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających alergeny, których wykrycie umożliwia AlergenFood 90 i AlergenFoof 45, które wykorzystują przeciwciała IgG zależne obecne w osoczu badanego człowieka, spowodowało przez 12 tygodni stosowania diety:

 

  • ogólną skuteczność terapii dietą eliminacyjną
    89% pacjentów
  • zmniejszenie nasilenia objawów
    23% pacjentów
  • złagodzenie podstawowych objawów
    66% pacjentów

 

 

Nasze testy wykonasz na terenie całego kraju

Kontakt

Nasze produkty są do kupienia w profesjonalnych laboratoriach analitycznych. Wszystkich pragnących uzyskać odpowiedzi na bardziej szczegółowe pytania, zapraszamy do kontaktu z naszą firmą, jak też dzielenia się opiniami na temat produktów celem ulepszenia ich.

Diagnosis S.A.

ul. Andersa 38a, 15-113 Białystok

Biuro: +48 85 732 22 34
Kom:+48 609 202 903

Poniedziałek - Piątek: 8:00 - 16:00
Sobota - Niedziela: zamknięte
__

Odwiedź również:

www.diagnosis.pl