Test umożliwia eliminację składników alergizujących, dzięki której:

  • zostaną złagodzone objawy jelitowe lub całkowicie wyeliminowane

  • nastąpi zmniejszenie kosztów leczenia

  • poprawi się jakość życia

  • zmniejszy się potrzeba użycia leków

Oferta obejmuje dwa rodzaje testów:

  • AlergenFood 90 - służy do półilościowej analizy przeciwciał przeciwko 90 alergenom pokarmowym w ludzkiej surowicy.
  • AlergenFood 45 - służy do półilościowej analizy przeciwciał przeciwko 45 alergenom pokarmowym w ludzkiej surowicy.

AlergenFood

jest testem do pomiaru względnej ilości przeciwciał IgG unikalnych dla danego pokarmu w surowicy ludzkiej.

ZASADA DZIAŁANIA TESTU

Wybrane alergeny pokarmowe immobilizuje się, czyli unieruchamia w tzw. mikrostudzienkach. Następnie umożliwia się im reakcję z określonymi przeciwciałami obecnymi w surowicy pacjenta. Sprzężone z enzymem przeciwciało reaguje z kompleksem alergen-przeciwciało. Wskutek dodania substratu następuje reakcja barwna, gdzie substrat reaguje z przyłączonym enzymem. Badany jest poziom intensywności zabarwienia, a jest on wprost proporcjonalny do stężenia przeciwciała IgG właściwego dla danego alergenu.

BADANIE STWIERDZAJĄCE, CZY

poddana badaniu osoba cierpi na alergię pokarmową typu III, dzięki czemu możliwe jest opracowanie diet eliminacyjnej, która będzie pomocna w leczeniu przewlekłych dolegliwości wywołanych przez alergię pokarmową IgG-zależną.

WSKAZANIA DO PRZEPROWADZENIA BADANIA:

- przewlekłe dolegliwości żołądkowe i jelitowe (wzdęcia, biegunka, nudności, zaparcia, uczucie pełności, zespół jelita drażliwego, choroba Crohna)
- migrena i zawroty głowy
- problemy skórne (trądzik, atopowe zapalenie skóry, świąd, sucha skóra, guzkowatość)
- nadwaga i otyłość
- nadciśnienie
- cukrzyca typu II
- choroby reumatyczne
- uczucie ciągłego zmęczenia
- bóle mięśniowe
- choroby zwyrodnieniowe stawów
- nagłe zmiany nastrojów, depresja lub nadaktywność
- zaczerwienione oczy i łzawienie

  • Unikalny

    Wykrywa 90 lub 45 różnych alergenów pokarmowych

  • Innowacyjny

    Tylko 100 µl surowicy ludzkiej potrzebne jest do zbadania 90 alergenów pokarmowych

  • Powtarzalny

    Wykonuje się przy użyciu testów immunoenzymatycznych ELISA

  • Profesjonalny

    testy wykonywane w profesjonalnym laboratorium
    posiadają certyfikaty FDA, ISO,CE

ALERGIA POKARMOWA

jest zespołem niewłaściwych i nasilonych objawów, jako złej odpowiedzi ze strony systemu odpornościowego na składniki obecne w pokarmie lub ich grupę.

“Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie”
Czesław Klimuszko.
Alergia pokarmowa jest najczęściej kojarzona w społeczeństwie jako alergia na mleko i jego produkty, a główną grupą wiekową, w jakiej występuje ta dolegliwość są małe dzieci. Słyszy się również o przypadkach nagłych i ostrych reakcji alergicznych wskutek zjedzenia czegoś, co zawiera alergen, na który reaguje dany człowiek. Dochodzi wtedy do natychmiastowej odpowiedzi organizmu i występują wtedy objawy bezpośrednio zagrażające zdrowiu i życiu człowieka, wymagające ingerencji lekarskiej i podania odpowiednich środków. Za szybkie objawy odpowiada produkcja przeciwciał IgE, ale w obecnych czasach obserwuje się występowanie alergii, gdzie produkowane są przeciwciała IgG.

Według najnowszych doniesień naukowych przyjmuje się, że przeszło 45 % ludności cierpi na alergię pokarmową typu III.

Alergia pokarmowa z produkcją przeciwciał typu IgG daje szereg niejednoznacznych, a przede wszystkim opóźnionych w czasie reakcji organizmu. Mogą one występować od 8 do 70 godzin po posiłku, a ich rodzaj może być błędnie zakwalifikowany do innych objawów chorobowych. Co więcej, taka alergia coraz częściej uaktywnia się u dorosłych ludzi. Dane szacunkowe wskazują, że ten typ alergii pokarmowej występuje u prawie połowy mieszkańców Europy i Ameryki Północnej. Alergia pokarmowa typu III jest również określana nietolerancją pokarmową IgG zależną. Podstawą prawidłowego działania układu odpornościowego są zdrowe jelita. Naukowcy i lekarze coraz częściej zwracają uwagę na ten fragment układu pokarmowego, słusznie doszukując się tam przyczyny wielu współczesnych chorób.

Nietolerancja pokarmowa typu III rozwija się wtedy, gdy ściany jelita stają się cienkie i przepuszczalne, a tym samym przenikają przez nie nie do końca strawione składniki pokarmu i trafiają do krwiobiegu. Układ odpornościowy rozpoznaje je jako zagrożenie dla organizmu i atakuje, przez co wyzwala stany zapalne i szereg innych, różnych objawów opóźnionych w czasie. Przyczyny są bardzo różne, zaczynając od uwarunkowań genetycznych, a kończąc na skażeniu środowiska i szeregu tzw. polepszaczy stosowanych w żywności. W przypadku osób, których organizmy nieprawidłowo reagują na dany składnik pokarmu, nie wchodzą w grę również produkty z gospodarstw ekologicznych, jedynym sposobem jest dieta eliminująca ten składnik.

Diagnozowanie alergii pokarmowej typu III jest bardzo trudne. Lekarze często przypisują objawy do innych powodów i jednostek chorobowych. Pacjenci najczęściej skarżą się na symptomy ze strony układu pokarmowego takie jak: przewlekłe rozwolnienia lub biegunki, nadprodukcja gazów i wzdęcia, . Powiększa się odsetek cierpiących na zespół jelita drażliwego i chorobę Crohna. Występują również objawy skórne - poczynając od świądu, suchości skóry, po tzw. lakierowane policzki charakterystyczne dla atopowego zapalenia skóry. Uporczywy trądzik występujący u osób dorosłych lub guzki pojawiające się nagle i znikające, również mogą być oznaką nietolerancji pokarmowej.

Obecne czasy obfitują w dużą liczbę osób z nadwagą i otyłością, której przypisuje się rozwijanie cukrzycy typu II, nadciśnienia tętniczego, nieprawidłowych lipidów i szeregu podobnych objawów. Najczęściej nadwaga i otyłość są obwiniane o powodowanie reszty dolegliwości, rzadko kto doszukuje się prawdziwej przyczyny, którą jest alergia pokarmowa typu III. Dobrym krokiem jest zrobienie badania nietolerancji pokarmowej w dobrym laboratorium w Warszawie, bo to jest podstawą prawidłowej diagnostyki. W zależności od wyniku testów, można wdrożyć w życie odpowiednią dietę eliminacyjną, dzięki której objawy chorobowe będą się cofać, a po jakimś czasie mają szansę ustąpić całkowicie. Nieocenioną pomocą jest tutaj współpraca z dobrym dietetykiem, który nauczy codziennego funkcjonowania bez alergizującego składnika, pomoże ułożyć zdrowy jadłospis, znaleźć inne składniki odpowiednio bilansujące pożywienie.

WYNIKI BADAŃ

Nadwrażliwość pokarmowa jest coraz częściej wskazywana przez badaczy jako przyczyna wielu współczesnych schorzeń. Alergia pokarmowa IgG-zależna odpowiada m.in. za zespół jelita drażliwego, migreny, otyłość, cukrzycę typu II.

WYNIKI BADAŃ

Zespół jelita drażliwego, astma, otyłość, cukrzyca, migreny - to tylko część objawów jakie może dawać nietolerancja pokarmowa. Przenikające przez nieszczelne jelita składniki pokarmów wywołują reakcje alergiczne, które człowiek odczuwa dopiero po jakimś czasie, nawet do 3 dni po spożyciu składnika alergizującego. Wykluczając różne jednostki chorobowe, warto sięgnąć po testy nietolerancji pokarmowej oznaczające w osoczu ludzkim ilość przeciwciał IgG. Ich wynik jest cenną wskazówką w całym procesie diagnostycznym.

Odpowiednim badaniem jest wykorzystanie do tego celu testu AlergenFood 90 lub AlergenFood 45 do kupienia w dobrych laboratoriach w Warszawie. Dieta eliminacyjna na podstawie tych testów, już po 12 tygodniach powoduje:

 

  • ogólną skuteczność terapii dietą eliminacyjną
    89% pacjentów
  • zmniejszenie nasilenia objawów
    23% pacjentów
  • złagodzenie podstawowych objawów
    66% pacjentów

 

 

TESTY MOŻNA WYKONAĆ NA TERENIE CAŁEGO KRAJU

Kontakt

Nasze testy są do kupienia wyłącznie w profesjonalnych laboratoriach. Udzielamy wszelkich informacji na temat naszych produktów, czekamy na sugestie i opinie. Zapraszamy do kontaktu z nami.

Diagnosis S.A.

ul. Andersa 38a, 15-113 Białystok

Biuro: +48 85 732 22 34
Kom:+48 609 202 903

Poniedziałek - Piątek: 8:00 - 16:00
Sobota - Niedziela: zamknięte
__

Odwiedź również:

www.diagnosis.pl