TEST POMAGA W OPRACOWANIU DIETY ELIMINACYJNEJ, DZIĘKI KTÓREJ NASTĘPUJE:

  • poprawa jakości życia

  • złagodzenie lub wyeliminowanie objawów jelitowych

  • zmniejszenie konieczności stosowania środków medycznych

  • zmniejszenie kosztów leczenia

Dostępne są dwa rodzaje testów:

  • AlergenFood 90 - służy do półilościowej analizy przeciwciał przeciwko 90 alergenom pokarmowym obecnym w ludzkiej surowicy
  • AlergenFood 45 - służy do półilościowej analizy przeciwciał przeciwko 45 alergenom pokarmowym obecnym w ludzkiej surowicy.

AlergenFood

jest wykorzystywany do pomiaru względnej ilości przeciwciał IgG w surowicy ludzkiej, specyficznych dla określonego pokarmu.

Zasada działania testu

Wyodrębnione alergeny pokarmowe są odizolowane w tzw. mikrostudzienkach, gdzie przeprowadza się reakcję z określonymi przeciwciałami obecnymi w surowicy pacjenta. Przeciwciało połączone z enzymem, reaguje z kompleksem alergen-przeciwciało, przez co dochodzi do reakcji barwnej wskutek dodania substratu, który reaguje z przyłączonym enzymem. Reakcja barwna jest badana pod kątem intensywności zabarwienia, która jest wprost proporcjonalna do stężenia przeciwciała IgG specyficznego dla danego alergenu.

Badanie pozwala stwierdzić, czy

osoba poddana testowi cierpi na alergię pokarmową typu III, co jest istotne z punktu widzenia problemów zdrowotnych, które po przeprowadzeniu testu można złagodzić lub wyeliminować opracowując odpowiednią dietę wykluczającą pokarmy wywołujące reakcje alergiczne.

Wskazania do przeprowadzenia badania:

- problemy skórne (trądzik, suchość, AZS, świąd)
- przewlekłe problemy żołądkowo-jelitowe (biegunka, zespół jelita drażliwego, wzdęcia, choroba Crohna, zaparcia,uczucie pełności)
- przewlekłe zmęczenie
- nagłe i częste zmiany nastrojów (od nadaktywności po depresję)
- choroby zwyrodnieniowe stawów
- bóle mięśniowe i stawowe
- nadciśnienie
- cukrzyca typu II
- otyłość i nadwaga
- częste łzawienie i zaczerwienienie oczu

  • Unikalny

    Wykrywa 90 lub 45 różnych alergenów pokarmowych

  • Innowacyjny

    Tylko 100 µl surowicy ludzkiej potrzebne jest do zbadania 90 alergenów pokarmowych

  • Powtarzalny

    Wykonuje się przy użyciu testów immunoenzymatycznych ELISA

  • Profesjonalny

    testy wykonywane w profesjonalnym laboratorium
    posiadają certyfikaty FDA, ISO,CE

Alergia pokarmowa

rozpoznawana jest jako zespół określonych i niewłaściwych reakcji układu odpornościowego na dany pokarm lub grupę pokarmów.

“Od tego co jesz i pijesz zależy to, jak długo żyjesz” autor nieznany. Alergia pokarmowa kojarzy się najczęściej z gwałtownymi reakcjami organizmu, do których zalicza się obrzęk, wysypkę i biegunkę. Tego typu objawy powodują przeciwciała IgE zależne. Innym rodzajem nietolerancji pokarmowej jest alergia typu III - IgE niezależna, ponieważ w niej główną rolę pełnią przeciwciała typu IgG. Czasem używa się również nazwy “alergia kompleksów immunologicznych”, ponieważ wskutek kontaktu z alergenem powstaje kompleks antygen-przeciwciało, powodujący przewlekłe stany zapalne, które prowadzą do powstawania szeregu niejednoznacznych objawów takich jak: przewlekła biegunka, wzdęcia, problemy skórne, bóle stawów, bóle mięśni, otyłość, cukrzycę typu II, nadciśnienie, depresję, ADHD i wiele innych schorzeń, których przyczyny są zazwyczaj niejasne.

Według przeprowadzonych badań, na alergię pokarmową typu III cierpi obecnie około 45% ludności Europy i Ameryki Północnej, czyli obszarów wysokorozwiniętych.

W ostatnich latach naukowy świat zwrócił się w stronę badań nad tym zagadnieniem, ponieważ procent ludzi odczuwających niejednoznaczne, długotrwałe dolegliwości cały czas się powiększa, zwiększając również koszty leczenia. Zdrowy organizm jest jak zdrowy mechanizm, wszystko chodzi bez zarzutu, płynnie. Wystarczy, że psuje się jedna rzecz, a reszta również działa coraz gorzej aż w końcu mechanizm psuje się na dobre. Obecnie często zaczyna dostrzegać się, jaką ważną rzeczą są ludzkie jelita wraz z bogatą florą jelitową. W zdrowym organizmie resztki pokarmu przechodzą przez jelita, ale pewne czynniki powodują, że ściana jelit bywa przepuszczalna i resztki przedostają się do krwiobiegu. Przyczyny są różne - genetyczne, środowiskowe, dietetyczne. Współczesny świat to ogromny postęp technologiczny, który niesie też wiele negatywnych skutków w postaci zanieczyszczeń wód, gleby, chemicznych środków ochrony roślin, polepszaczy wyglądu i smaku żywności, konserwantów żywności i wielu innych, chemicznych rzeczy. Wszystko to nie jest obojętne dla ludzkiego organizmu.

Przedostający się do krwiobiegu składnik odżywczy jest brany przez układ odpornosciowy za intruza, tak samo jak bakterie i wirusy. System immunologiczny uruchamia procesy, które mają walczyć z tym stanem, czyli zaczyna walkę z samym sobą poprzez wytwarzanie przeciwciał IgG, które mają za zadanie atakowanie obcych, czyli w tym przypadku alergenów. W wyniku działania przeciwciał powstaje kompleks antygen-przeciwciało, który normalnie jest niszczony przez wątrobę i wydalany przez nerki. W momencie, gdy tworzy się dużo kompleksów, organizm nie ma możliwości zniszczenia ich, więc zaczynają się one odkładać w organach wewnętrznych powodując przewlekłe stany zapalne kojarzone zazwyczaj z innymi schorzeniami.

Pacjent udając się do lekarza, zazwyczaj otrzymuje leki, które są środkiem leczącym objawy, bo przyczynę może zwalczyć jedynie dobre zdiagnozowanie za pomocą dobrych testów na nietolerancję pokarmu i zastosowanie diety eliminacyjnej. Dieta eliminacyjna polega na wykluczeniu składnika lub składników pokarmowych wywołujących nietolerancję pokarmową. We Wrocławiu, przy układaniu odpowiedniej diety eliminacyjnej, służą dobrzy dietetycy, którzy dodatkowo wytłumaczą dobroczynne działanie wykluczenia produktu, jak też wskażą, czym można to zastąpić, aby dobrze zbilansować posiłki.

Wyniki badań

Badania naukowe nie pozostawiają złudzeń - za coraz więcej przewiekłych dolegliwości typu biegunka, otyłość, astma, depresja, zespół jelita wrażliwego czy też suchą skórę i “lakierowane policzki” odpowiada alergia pokarmowa IgG zależna.

Wyniki badań

Wykrycie za pomocą testów nietolerancji pokarmowej AlergenFood 90 i AlergenFood 45 substancji, na które nieodpowiednio reaguje system immunologiczny to pierwszy i podstawowy krok do poprawy sobie jakości życia i zmniejszenia częstotliwości wizyt u lekarza, co wiąże się z mniejszymi kosztami i zaniechaniem stosowania leków leczących jedynie objawowo. Obserwacje pokazały, że ścisłe stosowanie się do zaleceń związanych z indywidualnie dobraną dietą eliminacyjną, już po 12 tygodniach spowodowało u pacjentów z zespołem jelita drażliwego:

Przestrzeganie diety bywa często uciążliwe, chociaż obecnie ilość zastępników produktów i świadomość społeczeństwa jest coraz większa. Jednak wymaga to dużej samodyscypliny, co niesie jednak niewymierne korzyści zdrowotne.

 

  • ogólną skuteczność terapii dietą eliminacyjną
    89% pacjentów
  • zmniejszenie nasilenia objawów
    23% pacjentów
  • złagodzenie podstawowych objawów
    66% pacjentów

 

 

Nasze testy wykonasz na terenie całego kraju

Kontakt

Nasze produkty są do nabycia w dobrych laboratoriach analitycznych. W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości dotyczących naszych produktów, zachęcamy do kontaktu z naszą firmą. Zapraszamy również do dzielenia się opiniami dotyczącymi naszych testów na nietolerancje pokarmowe, które będą przydatne do dalszego udoskonalania produktów.

Diagnosis S.A.

ul. Andersa 38a, 15-113 Białystok

Biuro: +48 85 732 22 34
Kom:+48 609 202 903

Poniedziałek - Piątek: 8:00 - 16:00
Sobota - Niedziela: zamknięte
__

Odwiedź również:

www.diagnosis.pl